USR lid van het ISO

De Universitaire Studentenraad (USR) is lid geworden van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Vanmiddag vond de Algemene Vergadering plaats waarbij de USR werd voorgedragen als lid. Het ISO is de grootste landelijke studentenorganisatie en behartigt de belangen van meer dan zeshonderdduizend studenten aan universiteiten en hogescholen. De landelijke organisatie mag ook aan tafel schuiven bij onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de belangen van studenten te behartigen.

Studentenfractie Siam was eerder al aangesloten bij het ISO, maar met het wegvallen van Siam viel het contact ook weg. Nijmegen had dus geen vertegenwoordiging meer bij het ISO. 'Zodoende zijn we dan ook in gesprek gekomen met het ISO', zegt USR-voorzitter Jip Mennen.

Waarom heeft de USR zich aangesloten? 'Veel universiteitsraden van andere steden zijn vaak bezig met dezelfde onderwerpen als wij, het uitwisselen van die ervaringen is dan ook heel waardevol. Die ervaringen kunnen wij dan weer hier gebruiken. Daarnaast zijn wij op dit moment bezig met de regeling FOndS, de regeling waar onder andere de bestuursbeurzen onder vallen.' Voor een deel van deze regeling is het beleid dat in Den Haag wordt ontwikkeld van belang. 'Dan is het handig om iemand te hebben die de standpunten van studenten van de RU meeneemt naar Den Haag', zegt Mennen.

'Aansluiten bij het ISO kost geld, maar doordat de hele raad lid wilde worden en het belang ervan duidelijk heeft aangeven, is de RU bereid geweest om de benodigde financiƫle middelen beschikbaar te stellen. Daardoor is het ook daadwerkelijk mogelijk geworden om ons bij het ISO aan te sluiten.'

Wie namens de USR plaats gaat nemen bij het ISO is nog niet bekend. Hier moet de USR nog over vergaderen.