Nieuwe onderhandelingen leenstelsel?

Het leenstelsel in de masterfase is nu definitief een jaar uitgesteld en zal pas op zijn vroegst per 1 september 2015 ingaan. Het lijkt er dus op dat er binnenkort weer onderhandeld gaat worden over de uitwerking van de plannen van het leenstelsel. GroenLinks en D66 zijn wel voorstander van een leenstelsel, maar niet zoals Bussemaker het nu voorstelt.

Het voorstel voor de bachelorfase (wat al is uitgesteld) en die van de masterfase wordt samengevoegd, zodat ze gezamenlijk behandeld kunnen worden in de Tweede Kamer. De minister komt daarmee tegemoet aan de wensen van de voor haar belangrijke oppositiepartijen D66 en GroenLinks.

Ook het afschaffen van de ov-kaart voor studenten is voorlopig met een jaar uitgesteld. In het nieuwe voorstel voor een sociaal leenstelsel wordt ook de ov-studentenkaart bij het voorstel betrokken. Het huidige contract loopt tot 1 januari 2017. Met een opzegtermijn van twee jaar moet dus voor 1 januari 2015 een nieuw contract op tafel liggen. Het experiment waarbij universiteiten extra collegegeld kunnen vragen voor excellentieprogramma's wordt uitgesteld en ook meegenomen in het wetsvoorstel.

Wederom geen succes voor Bussemaker.