Toch stufi bij een tussenjaar

Goed nieuws voor geslaagden die voordat ze gaan studeren, eerst een tussenjaar willen gaan doen. Met een simpele truc ontvangen zij toch studiefinanciering, als ze pas in 2015 aan hun studie beginnen. Dat meldt NOS. Via een omweg kunnen zij de nieuwe regeling ontwijken en alsnog vier jaar stufi ontvangen.

De truc werkt als volgt: schrijf je per 1 september 2014 in en voor 1 oktober weer uit. Je betaalt dan een maand collegegeld, maar valt een jaar later nog wel onder de oude regeling van het leenstelsel. Het moment waarop je je inschrijft, bepaalt namelijk onder welke regeling je valt. Als je dan in 2015 begint met studeren, krijg je gewoon vier jaar lang een basisbeurs, goed voor zo'n 10.000 euro. Tel uit je winst. Deze regeling is nog niet definitief, dus aankomende studenten kunnen beter nog even wachten voordat ze hun backpack uit de kast halen.

Ook studenten die hun bachelor hebben afgerond kunnen, zoals het er nu naar uitziet, gerust een tussenjaar nemen en in 2015 nog studiefinanciering ontvangen. DUO bleek na een telefoontje zelf niet op de hoogte te zijn van deze maas in de wet en heeft hier vanmiddag overleg over.

Volgens een woordvoerder van minister Bussemaker vallen studenten die er komend jaar achter komen dat ze toch een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt, ook niet onder de nieuwe regeling van het leenstelsel.