Politieke jongerenorganisaties zetten zich af tegen LSVb

De politieke jongerenorganisaties van de VVD, PvdA en D66 kunnen zich absoluut niet vinden in de door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uitgedragen kritiek op het leenstelsel. Ze ergeren zich aan het feit dat de studentenvakbonden, waaronder de LSVb, zich ten onrechte kritisch uitspreken namens alle studenten.

De jongerenorganisaties JOVD, Jonge Socialisten en Jonge Democraten zeggen juist zeer te spreken te zijn over de uiteindelijke opzet van het sociaal leenstelsel. Met name de flinke investering in het hoger onderwijs en het behouden van de OV-kaart worden gezien als pluspunten van het stelsel.

Tom Hoven, voorzitter van de LSVb, herkent zich niet in de uitspraken van de jongerenorganisaties: 'Eerlijk gezegd ben ik er verbaasd over en vind ik het een beetje krom. We spreken niet namens hen, maar namens onze leden. Daarnaast heb ik niet gezegd dat alle studenten ertegen zijn.' Tevens kan Hoven zich niet verplaatsen in het geuite vertrouwen van de jongerenpartijen ten opzichte van de te maken investeringen in het hoger onderwijs. 'Ik snap niet dat ze erin trappen. Zeker in de politiek is er geen garantie dat de beloofde plannen over vijftien jaar daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden.'