Studieschuld weegt minder zwaar mee bij nieuwe lening
De studieschuld die wordt opgebouwd onder het leenstelsel dat per september 2015 ingaat, wordt meegenomen bij het aanvragen van een nieuwe lening. De opgebouwde studieschuld weegt wel minder zwaar bij het bepalen van de leencapaciteit van de afgestudeerde student dan nu het geval is.
Dat hebben de banken in overleg met het ministerie van Onderwijs besloten dat de studieschuld bij de aanvraag van een lening zoals een hypotheek. Het studievoorschot telt wel minder zwaar mee, de wegingsfactor is 0,45 procent in plaats van 0,75 procent. Bij een studieschuld van tienduizend euro betaal je 45 euro in de maand in plaats van 75 euro, waardoor je meer geld kan lenen voor een hypotheek. Het duurt wel langer om de 'investering in jezelf' af te lossen.
Tijdens de rondetafelgesprekken over het leenstelsel bleek dat de financiƫle wereld tegen het huidige wetsvoorstel was. Daarin hoeft de studieschuld niet te worden aangegeven bij het aanvragen van een nieuwe lening. De kredietverstrekker moet weten hoe hoog de studieschuld is voor het verstrekken van een nieuwe lening en wil dat oud-studenten de studieschuld opgeven bij een nieuwe aanvraag. Zij pleiten daarom voor BKR-registratie, minister Bussemaker van Onderwijs heeft niet de intentie om de studieschuld te laten registeren. Of de registratie na het gesprek van gisteren verplicht is geworden, is nog niet bekend.