Verdeeldheid onder bewoners over plannen SSHN

Alle bewoners van studentenwooncomplexen Sterrenbosch en de Gouverneur hebben een brief ontvangen met daarin het verzoek in te stemmen met het ombouwen van hun gemeenschappelijke ruimte naar een extra appartement, een plan dat al eerder werd aangekondigd. In de brief (.pdf), die Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen (SSHN) vorige week verstuurde, wordt een beroep gedaan op de 'solidariteit met de woningzoekende medestudenten'. De inwoners hoeven dit barmhartige gebaar niet zomaar te maken: zij krijgen hier een huurverlaging van maar liefst 4,10 euro voor terug.

Door middel van een simpele rekensom valt hieruit af te leiden dat de SSHN in het geval van de Gouverneur per verdieping 49,20 huur minder zal ontvangen van de huidige bewoners met daartegenover een extra inkomst per extra te bouwen appartement van 596 euro (de huurprijs van de huidige appartementen). Dit zou, bij uitvoering van het plan om 12 appartementen bij te bouwen, leiden tot een maandelijke extra inkomst van 6561,60 euro voor de Gouverneur alleen. Reden dus om het genoemde motief van de SSHN in twijfel te trekken.

SSHN-directeur Max Derks ontkent dit echter volledig. 'Deze plannen zijn onderdeel van het project waarmee wij komende tijd 1250 extra studentenwoningen zullen creƫren. Uit de verbouwing zal inderdaad een hogere inkomst voortkomen en ook met de kosten meegerekend zal hier uiteindelijk een positief resultaat uit ontstaan. Bij andere bouwprojecten worden echter niet alle kosten doorberekend in de huurprijs, omdat deze anders te hoog zou worden.' Bovendien vindt hij de 4,10 euro geen onrechtvaardig lage vergoeding. 'Er wordt zeer weinig gebruik gemaakt van de algemene ruimtes. Zo weinig dat de ruimtes in de huidige huurprijsberekening niet eens worden meegewogen. De huurders betalen hier in principe dus al niks voor.'

De verbouwing kan pas plaatsvinden wanneer 70 procent van de bewoners instemt met het plan. Voor iedereen die na 15 mei zijn of haar appartement heeft betrokken rest er geen keus meer: bij hen is de verbouwing al opgenomen in het huurcontract.

De reacties onder de bewoners zijn verdeeld. In wooncomplex de Gouverneur zijn al brieven verspreid met de oproep niet in te stemmen met de verbouwing. Sommigen zijn vooral bezorgd over de geluidsoverlast die de verbouwing zal veroorzaken. Hannah Odenthal, inwoonster van Sterrenbosch, zegt zelf niet zoveel problemen te hebben met de plannen. 'Er wordt toch weinig gebruik gemaakt van de gezamenlijke ruimtes, maar ik hoop dat ze het geld in dat geval zinvol investeren in bijvoorbeeld onderhoud.' Rondvraag onder de bewoners wekt de indruk dat de plannen nog even op zich moeten laten wachten: allen geven aan dat zij niet verwachten dat de 70 procent behaald zal worden. Ook Derks ziet in dat deze kans niet groot is. 'Ik hoop dat een meerderheid instemt, al reken ik hier niet op.'

Stichting Platform Huurdersbelangen (SPH) geeft op haar site aan de plannen belachelijk te vinden. Zij heeft zich verzet bij de SSHN, maar deze heeft het negatieve advies opzij geschoven. De reden die SSHN hiervoor geeft is dat zij verder kijkt dan het belang van de huidige bewoners en ook rekening houdt met het algemene studentenbelang.