Nieuwe fietsenstalling naast Centraal Station

Woensdag 10 december opent er een nieuwe fietsenstalling naast het Centraal Station. De stalling is gratis, biedt plaats aan ongeveer 4000 fietsen en is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend.

De stalling bevindt zich onder het poppodium Doornroosje en het SSHN-complex Talia. Het fietstransferium heeft brede gangen en een befietsbare toegang waardoor men zonder afstappen de stalling in kan rijden. Dit zou het parkeren aanzienlijk moeten vergemakkelijken waardoor je je trein nog kan halen. In het eerste kwartaal van 2015 komen daar nog een detectiesysteem en verwijssysteem bij, waardoor er per gang te zien is hoeveel plaatsen er nog beschikbaar zijn en waar je deze plaatsen kunt vinden. De stalling dient voor treinreizigers, bezoekers van Doornroosje en de studenten die in het complex wonen.

In de fietsenstalling staat een kunstwerk van Jan van der Ploeg (Amsterdam 1959). De kunstenaar heeft op de vloeren, wanden en plafonds een abstract lijnenspel gecreƫerd dat zou moeten bijdragen aan een optimistisch en positief gebruik van de ruimte.

De stalling opent om zes uur 's ochtends. De tijdelijke fietsklemmen in de omgeving zullen de komende tijd verwijderd worden.