Enquête moet lijn 10 redden

In december berichtte ANS over het mogelijk verdwijnen van de Heyendaalshuttle en het directe protest dat hierop volgde. ROOD Nijmegen, de jongerenpartij van de SP, reageerde verbijsterd op de situatie en besloot een enquête te houden onder studenten over het al dan niet behouden van de buslijn.

Uit de enquête, gehouden onder 244 RU- en HAN-studenten, blijkt dat driekwart van de ondervraagde studenten weleens gebruikmaakt van de Heyendaalshuttle en 96 procent er niets voor voelt om afscheid te nemen van lijn 10. Gino Praat, voorzitter van ROOD Nijmegen: 'De Heyendaalshuttle is erg populair onder studenten. Ook studenten die niet of nauwelijks met de bus gaan, zien het belang van de Heyendaalshuttle in.' ROOD Nijmegen vroeg studenten daarnaast naar de algemene service van busvervoerder Breng. Hieruit komt naar voren dat, ondanks het veelvuldig rijden van lijn 10, 47 procent vindt dat er niet voldoende bussen worden ingezet om studenten van en naar de campus te vervoeren. 'Vooral in de ochtenduren vinden studenten het veel te druk en moeten zij zich vaak in een bus proppen. De chaos wordt alleen maar groter als lijn 10 geschrapt zou worden', aldus Praat.

ROOD Nijmegen is van plan om de resultaten van de enquête te verwerken in een open brief en deze te versturen naar de Stadregio Arnhem Nijmegen. Volgens Praat is de Heyendaalshuttle voorlopig veiliggesteld, maar kunnen er problemen ontstaan wanneer bestuurlijke OV-taken binnenkort worden overgedragen aan een ander orgaan. De brief richt zich niet uitsluitend op lijn 10, ook de te lage vervoerscapaciteit wordt aan de kaak gesteld. Praat: 'Zo zouden er meer of langere bussen kunnen worden ingezet, of kan ervoor worden gekozen om de Veolia-treinen minder lang op het station stil te laten staan.' Wordt vervolgd.