Open brief CvB: verhoog profileringsfonds

‘Het is alsof je je twee beste vrienden tegen de muur zet en er een dood moet schieten.’ Met deze woorden reageerde Loeke Salemans vorige maand op de consequenties van het amendement Rouvoet, dat het mogelijk moet maken studenten te compenseren die door overmacht tegen de langstudeerboete aanlopen. De compensatie zou uit het profileringsfonds van universiteiten moeten komen, waar ook de bestuursmaanden mee gefinancierd worden.

De USR, die vanaf deze week met het College van Bestuur (CvB) in gesprek zal gaan over het amendement, vreest dat hierdoor een fors kleiner bedrag overblijft voor bestuursfuncties. Zij pleit daarom voor een groter bedrag in het profileringsfonds om zowel studentbestuurders als de langstudeerders te kunnen blijven compenseren. Om dat pleidooi kracht bij te zetten, stelde zij een open brief op aan het CvB die ondertekend werd door meer dan negentig gremia.

In de brief wordt een beroep gedaan op zowel de wettelijke als morele verplichting om studenten die door overmacht vertraging oplopen te compenseren, maar dat dit niet ten koste van bestuursbeurzen mag gaan. Bovenal wordt het CvB geconfronteerd met het ‘warme hart’ dat zij toedraagt aan het verenigingsleven: ‘Het siert u dat u het universitaire verenigingsleven een zo warm hart toedraagt. Voeg daarom de daad bij het woord. Zorg dat de tegemoetkoming aan langstudeerders door overmacht, die volledig gerechtvaardigd is, niet leidt tot de voorgestelde korting op bestuursbeurzen. Dat is in het belang van studentbestuurders, studenten, en ook de universiteit als geheel.’