[#RUkiest] Siam

Gisteren zijn de universitaire verkiezingen van start gegaan. Tot en met 30 mei kunnen RU-studenten hun stem uitbrengen voor de Opleidingscommissies, Facultaire Studentenraden en de Universitaire Studentenraad (USR). ANS-Online vroeg de drie partijen die strijden om het USR-pluche waarom we nu precies op AKKUraatd, asap of Siam moeten stemmen. Lees hier het verhaal van Siam-lijsttrekker Marc Thewissen.

Als oudste studentenfractie binnen de USR is Siam in academisch jaar 2011-2012 vertegenwoordigd door slechts één persoon. Ondanks het feit dat we als eenmansfractie hebben moeten functioneren, is 2011-2012 een zeer productief en succesvol jaar voor Siam geweest. Niet alleen realiseerde Siam de voorgenomen oprichting van een vereniging, maar ook de gehoopte groei in de achterban is werkelijkheid geworden.

Binnen de USR heeft Siam geprobeerd een eigen geluid goed te laten horen. Bij interne discussies heeft huidig fractievoorzitter Tijke Eijkemans afwijkende meningen niet geschuwd en heeft hij discussies op het scherpst van de snede gevoerd. Hierdoor is meerdere malen een uitkomst bereikt die een goede weerspiegeling van de gehele studentenpopulatie en de bijbehorende mening is. Discussie over de inhoud van de brief aan het College van Bestuur (CvB) voor de standpuntbepaling van de USR over het sociaal leenstelsel in de masterfase, is hier een voorbeeld van. Hierin kwam duidelijk de pragmatische en realistische houding van Siam naar voren. Siam staat voor toegankelijk en betaalbaar onderwijs, maar nam in deze discussie het standpunt in dat (landelijke) medezeggenschap zich constructief op dient te stellen en nooit de deur voor een gesprekspartner dicht mag slaan wegens onhoudbare principes. Bezuinigingen lijken met het zittende kabinet onoverkomelijk en Siam is van mening dat meepraten over de invulling hiervan meer winst oplevert voor de student, dan de hakken in de grond zetten.

Dit betekent niet dat Siam zich niet heeft verzet tegen de bezuinigingsmaatregelen die landelijk zijn opgelegd. Binnen de landelijke organisatie waarbij de fractie is aangesloten, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), werken we mee aan de lobby die gevoerd wordt tegen de bezuinigingsmaatregelen van het (demissionaire) kabinet. Hiermee doelen we onder andere op de aankomende langstudeerboete. Volgens Siam is dit een onhoudbare maatregel. Nu oud-Siam-lijsttrekker Thijs van Reekum in het volgend collegejaar voorzitter van het ISO wordt, is de verwachting dat deze contacten komend jaar worden aangescherpt en zelfs verbeterd.

Mede door de oprichting van de vereniging heeft Siam zich meerdere malen proactief opgesteld en heeft het belangrijke zaken aangekaart. Zo was het Siam die ter oren kwam dat de intro’s van de RU en de HAN komende zomer samenvallen en dit aankaartte. Verder hebben we studieverenigingen geïnformeerd over veranderende regels omtrent boekverkoop en hebben we problemen met Osiris geïnventariseerd.

Aankomend collegejaar zullen we deze koers doorzetten. Verdere groei van de achterban en nog duidelijker het Siam-geluid laten horen, zullen een belangrijke doelstelling zijn.

De kernbegrippen voor Siam zijn dan ook kwaliteit in de breedste zin: zowel goed onderwijs als goede voorzieningen voor studenten. Daarnaast is keuzevrijheid een essentieel begrip. Keuzevrijheid dient niet in de verdrukking te komen door schoolse rendementsmaatregelen. Studenten zijn inteligent genoeg om eigen keuzes te maken en de verantwoordelijkheid hiervoor te dragen. Beperking van keuzevrijheid resulteert niet in creatieve denkers, maar in volgzame onzelfstandige mensen. Juist tijdens de studententijd is het belangrijk dat een student zichzelf optimaal weet te ontplooiien: op het gebied van studie, binnen een bestuur of commissies, door naar het buitenland te gaan of door eigen initiatieven, zoals het beginnen van een bedrijf. Stem daarom Siam, zodat ook volgend jaar een kritisch maar pragmatisch geluid in de USR behouden blijft! Kies voor kwaliteit en keuzevrijheid, stem Siam!

Lees ook de pleidooien van AKKUraatd en asap. Stemmen kan hier.