Bezuinigingen Facilitair Bedrijf komen hard aan

Geen studentenkorting meer, hogere prijzen en een dichte deur van De Refter op vrijdagmiddag. De bezuinigingen hebben het Facilitair Bedrijf (FB) hard geraakt, zo valt te lezen in een rapport (.pdf) van de Universitaire Studentenraad (USR) over de catering op de campus.

Studenten en medewerkers zijn de afgelopen jaren massaal weggelopen. Het aantal transacties daalde in De Refter met maar liefst 20 procent tussen 2010 en 2012, in Het Gerecht is dit 17 procent. Grootste klacht van studenten, je raadt het al: de prijs. Uit een bijbehorende enquĂȘte blijkt dat studenten eigenlijk niet meer dan 4 euro willen dokken voor een Refterprak.

'Zorgwekkend' en 'een onhoudbare situatie op lange termijn', concludeert de USR in het rapport. Maar is het niet gewoon een bevestiging van wat al werd vermoed? 'Ja en nee', zegt USR-voorzitter Patrick Verleg. 'Het is natuurlijk een bevestiging, omdat je heel veel mensen hoort klagen over prijzen die veel te hoog zijn. Aan de andere kant zitten er ook een paar noviteiten in het rapport. Zo is de huurprijs die het FB betaalt voor de locaties torenhoog (voor Het Gerecht betaalt het FB 240 euro per vierkante meter per jaar, dat is meer dan voor een pand in het centrum van Nijmegen, red.) en over het algemeen wordt er een zesje gegeven aan de catering, dat valt dan weer mee.'

Verleg noemt prijsdaling, een vergroting van het assortiment en het inzetten van de ruimtes om te studeren de belangrijkste aanbevelingen uit het rapport. Hoe zit het met concurrentie op de campus? Volgens Verleg is uitbesteding niet per definitie een goede optie. Het is beter om managers meer vrijheid te geven, ze werken nu nog volgens een vast frame. Of het College van Bestuur zin heeft om die vrijheid te geven is nog maar de vraag, volgens Verleg is het in ieder geval broodnodig. 'Als het FB het hoofd - zeker met het oog op extra aanstaande bezuinigingen - niet boven water weet te houden dan komt dat uiteindelijk gewoon op het bordje van het CvB terecht.'

Update: Het College van Bestuur wil voorlopig nog niet inhoudelijk reageren op het rapport. Het wordt besproken in de Gemeenschappelijke Vergadering van 15 april, laat woordvoerder Martijn Gerritsen weten.