Kortmann pleit voor meer academisch geschoolde vwo-docenten

Rector Bas Kortmann heeft tijdens de opening van het academisch jaar gepleit voor meer academisch geschoolde vwo-docenten op het middelbaar onderwijs. De nadruk lag deze middag op de afname van het aantal docenten in het voortgezet onderwijs met een universitaire graad. Kortmann haalde aan dat het publiek vertrouwen in het onderwijs in Nederland is afgenomen en ziet in dat er verandering moet komen.

Volgens Kortmann kan deze verandering niet tot stand komen door de leraren bij te scholen maar moet er geleidelijk aan worden gewerkt. Hij pleit ervoor dat meer docenten in het middelbare onderwijs van academische scholing moeten zijn, zo niet allemaal. Aansluitend met de ontwikkeling van meer aandacht van de RU voor kwaliteit van het onderwijs, heeft Kortmann een naamsverandering aangekondigd voor het Instituut voor Leraren en School. Deze instelling voor docentenopleidingen zal voortaan door het leven gaan als de Radboud Docenten Academie. ‘De naam Radboud Docenten Academie geeft aan dat ons instituut bij de Radboud Universiteit hoort, dat er docenten worden opgeleid voor het voortgezet onderwijs en dat dat op academisch niveau gebeurt.'

Hierna ontvingen de International Business administration & Economics and Business en het project Infectieziekten in Indonesië een internationaliseringsprijs. Verder kregen zes studenten een studieprijs voor hun scriptie van 'uitzonderlijke kwaliteit' en werden twee docenten beloond met een Universitaire Onderwijsprijs voor beste junior en senior docent 2013. Na een muzikaal intermezzo van Janne Schra mocht Tandheelkunde-student Ilse van Manen aantreden op het podium. Zij vertelde hoe zij haar studententijd heeft ervaren en de impact die haar docenten op haar hebben gehad.

Als laatste onderdeel werd Dimitri Verhulst ontvangen. In zijn lezing benoemde hij alles wat hij niet kon, noemde zichzelf zelfs dom en concludeerde uiteindelijk dat niet de studie maar de passie voor het vakgebied het belangrijkst is. Onder een lang applaus werd hij bedankt en kreeg voorzitter van het College van Bestuur (CvB), Gerard Meijer, het woord. Hij bedankte Dr. Anton Franken, die naar de Hoogeschool Utrecht vertrekt en wiens opvolger al eerder was verwelkomd, voor zijn inzet voor de universiteit.

Onder het geluid van de Bohemian Rhapsody verlieten de hoogleraren de zaal, tijd voor een borrel.