RU een van goedkoopste huisvesters

De Radboud Universiteit is een van de universiteiten die het minste uit geeft aan huisvesting van de eigen faculteiten en afdelingen. Dat blijkt uit een overzicht van het Universitair Vastgoed Bedrijf van de RU. Voor komend jaar wordt verwacht dat de RU 9,3 procent van de omzet besteedt aan huisvesting, dat is zo'n 23 miljoen euro.

Gemiddeld geven universiteiten 11,3 procent van hun omzet uit aan huisvesting. Zoals verwacht zijn de universiteiten uit de hoofdstad, de Vrije Universiteit (VU) en Universiteit van Amsterdam (UvA), meer kwijt aan het onderbrengen van studenten en medewerkers. De VU, gehuisvest aan de Zuidas, hanteert als norm dat er 14 procent van de omzet besteed mag worden aan gebouwen. De Universiteit Twente verwacht daar eveneens 14 procent aan te besteden. De TU Delft staat bovenaan dit lijstje: maar liefst 16,7 procent van de omzet gaat naar bakstenen. Wageningen blijkt het goedkoopste uit te zijn: die universiteit besteedt slechts 6,7 procent aan het eigen onderkomen.

Universiteiten geven het meeste geld uit aan werknemers. De personele lasten van de RU komen voor 2013 uit op zo'n 353,4 miljoen euro.