Studentenmail blijft op RU-servers

E-mail voor studenten blijft op eigen servers van de Radboud Universiteit, meldt Voxweb. Opvallend, gezien er in 2012 al is besloten dat studenten 'de cloud'  in zouden gaan. De mail van studenten zou op servers van diensten worden beheerd die niet van de RU zijn, zoals bijvoorbeeld Gmail of Hotmail.

Anderhalf jaar na dat besluit, wordt nu toch een andere weg ingeslagen. Voornaamste reden? Privacy. Na alle onthullingen van Snowden én grote bezwaren op de Rijksuniversiteit Groningen, ziet de ICT-dienst van de RU nu ook in dat het geen verstandig besluit is.

Het huidige mailprogramma, Share, wordt na dit jaar echter ook niet meer gebruikt. In het najaar van 2012 liet het College van Bestuur (CvB) namelijk weten dat het systeem een hoop technische problemen kende, instabiel was en dat er te weinig functies bleken te zijn. Bovenal was het systeem na drie jaar nog steeds niet overal geïmplementeerd. Het CvB voegde daar op een vergadering van 5 november 2012 nog aan toe het vertrouwen in Share te hebben verloren.

Met die stevige bewoordingen zou het vreemd zijn om nu alsnog door te gaan met het rammelende systeem. Richard Rhemrev, directeur van het ICT Servicecentrum: 'Dat gaan we dan ook niet doen. Studenten gaan, net als het personeel, over naar Microsoft Exchange. Dat gaat dit jaar nog gebeuren, maar wanneer precies weten we nog niet.'

Dit besluit heeft geen invloed op de digitale postvakjes van medewerkers, zij zouden toch al op de eigen servers blijven.