Katholieke kritiek op RU

De Nederlandse Bisschoppenconferentie haalt hard uit naar het onderwijs en onderzoek aan de RU. ‘Juist in een tijd van snelle wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, is het van belang een duidelijke keuze te maken voor de katholieke grondslag', concluderen de bisschoppen in een rapport over het onderwijs en onderzoek aan de RU. Het katholieke orgaan pleit voor drastische verandering en kiest voor een extreem conservatieve koers.

De Bisschoppenconferentie heeft de taak om de leden van het Stichtingsbestuur, die toezien op het dagelijks bestuur van de RU, te benoemen. Vorig jaar stelde het katholieke orgaan de commissie-Hendrickx samen, die het onderwijs aan de RU zou gaan beoordelen. Een opmerkelijke zet, aangezien dit niet binnen het takenpakket van de organisatie valt.

In oktober bezocht een delegatie van deze commissie de universiteit. Het resultaat van dit bezoek is een evaluatierapport vol bizarre uitspraken en conclusies. Als het aan de commissie ligt, moeten bepaalde curricula worden aangepast. Zo zou bij Biologie het darwinisme te veel de overhand hebben gekregen. ‘Het gelijk van de evolutietheorie is nog altijd niet onomstotelijk bewezen. Desondanks stoelt het volledige onderwijsprogramma van de opleiding op deze theorie’, stelt het rapport. In het stuk moeten vooral de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) en de medische faculteit het ontgelden.

ANS vroeg de Bisschoppenconferentie om een reactie, maar niemand van de commissie-Hendrickx wilde reageren.

Meer details over de inhoud van het rapport vind je in de april-ANS, die vanaf vandaag in de bakken ligt.