[Update] asap-lijst bekend

Donderdagochtend maakte studentenpartij asap haar lijsttrekker bekend. Student Politicologie Mark Vlek de Coningh zal de lijst voor de verkiezingen voor de Universitaire Studentenraad (USR) aanvoeren. Al sinds concurrent AKKUraatd haar lijst vroegtijdig bekendmaakte, wordt er flink gespeculeerd over de kandidaten van de geelzwarten. ANS kreeg vier extra namen bevestigd.

Op nummer drie vinden we de tweede politicoloog op de lijst, Roel Gremmen. Op dit moment is hij secretaris van de partij. Vorig jaar bekleedde hij dezelfde functie bij studievereniging ismus. Zou zijn voorgeschiedenis leiden tot de secretarisfunctie in de USR?

Stef Dekkers, nu nog Assessor Vereniging bij studentenvereniging Ovum Novum, staat op plaats zeven. Met deze notering lijkt de kans op een plaats in de USR klein, want er zijn acht zetels te verdelen. Mogelijk zorgt dit bekende gezicht wel voor veel Oviaanse stemmen. Binnen het Ovumbestuur ontstaat nu politieke competitie, Praeses Valerie Richelle staat namelijk op de lijst van AKKUraatd.

Opmerkelijk is dat er twee Ragweekbestuurders op de lijst zijn terug te vinden. Voorzitter Fleur Verdenius (nummer veertien) en bestuurslid PR en Sponsoring Judith Salfischberger (nummer negen) zullen in plaats van geld voor het goede doel, nu stemmen moeten binnenhalen.

Lijsttrekker Mark Vlek de Coningh laat weten dat hij in elk geval hoopt op behoud van de huidige vier zetels. 'Een vijfde zetel zou natuurlijk fantastisch zijn, maar extreme groei is niet altijd wenselijk. Een verhouding van vier-vier of vijf-drie heeft in de praktijk goed gewerkt.'

Het is opvallend dat er twee politicologen op verkiesbare plekken staan. Vlek de Coningh zegt hierover: 'De selectiecommissie heeft op basis van competenties bepaald, ik ga ervan uit dat deze keuzes bewust zijn gemaakt. Voor de lijst als geheel is representativiteit een belangrijker criterium.' Of de volledige lijst van asap daadwerkelijk iets aan de 'eilandjescultuur' tussen faculteiten doet, moet binnenkort duidelijk worden.

Update 22 april: De volledige lijst van asap is bekend. De top vijf wordt gecompleteerd door Jacqueline Hoppenreijs (twee), Lucas Verlinden (vier) en Chris van Heijster (vijf). Deze kandidaten, die met hun top vijf-notering in aanmerking komen voor een USR-zetel, hebben allen bestuurservaring. Verlinden is vice-praeses bij Sodalicium Classicum Noviomagense (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) en Van Heijster is Commissaris Informeel bij de studievereniging van Pyschologie (SPiN). Hoppenreijs, opvallend genoeg de enige vrouw in de top vijf, was vorig collegejaar penningmeester bij de studievereniging voor biologen (BeeVee) en is dit studiejaar student-lid van de Opleidingscommissie van Biologie. Vier van de zeven faculteiten zijn vertegenwoordigd in het bovenste gedeelte van de lijst. In de gehele lijst zijn alle faculteiten vertegenwoordigd.

De volledige lijst van asap: 1. Mark Vlek de Coningh (Politicologie) 2. Jacqueline Hoppenreijs (Biologie) 3. Roel Gremmen (Politicologie) 4. Lucas Verlinden (Griekse en Latijnse Taal en Cultuur) 5. Chris van Heijster (Psychologie) 6. Paulien Alberts (Rechten) 7. Stef Dekkers (Filosofie) 8. Susan Haasjes (Tandheelkunde) 9. Judith Salfischberger (Pedagogische Wetenschappen) 10. Joey Gijbels (Biomedische Wetenschappen) 11. Anke Snoeck (Bedrijfscommunicatie) 12. Marion Anten (Bestuurskunde en Pedagogische Wetenschappen) 13. Jeroen van de Wiel (Moleculaire Wetenschappen) 14. Fleur Verdenius (Communicatiewetenschap) 15. Mirre Scholte (Biomedische Wetenschappen)