RU-bestuurslid declareert stoel van 3000 euro

Universiteiten in Nederland declareren erop los. Prijzige hotels, persoonlijke chauffeurs en buitensporig dure diners zijn slechts een greep uit de opsomming. Op RTLnieuws is een volledig overzicht te zien van de declaraties uit 2013 en 2014 van universiteiten.

De Radboud Universiteit (RU) is geen uitzondering. Chauffeurs van bestuurders rijden vaak te hard. De Universiteit betaalde deze boetes tot zes maal toe, terwijl in de declaratieinstructies vermeld staat dat boetes door de chauffeur zelf moeten worden betaald. Een rekening liep op tot 229 euro, bij een snelheidsovertreding van 26 kilometer per uur. De regels in het formulier zijn echter niet limitatief en de RU zegt dat er mondelinge afspraken zijn met de chauffeurs over deze voorvallen. Een zakelijk diner voor vijf personen liep daarnaast hoog in de kosten. Voor 363,15 euro werd er besteld, waarvan zo'n 130 euro aan zeventien glazen wijn en vijf glazen sterke drank.

Als hoogtepunt bestelde en declareerde een CvB-bestuurslid een zwartleren bureaustoel van 2788 euro. Hopelijk was deze bedoeld voor iemand met een slechte rug. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de RU, vertelt dat de stoel bedoeld is voor op de universiteit, maar erkent ook dat de stoel 'behoorlijk aan de prijs is'. 'We kunnen dit echter niet meer ongedaan maken en in de toekomst zullen we bij alle dure uitgaven extra kritisch zijn', aldus Gerritsen. Die kritische houding had de RU wel eerder mogen innemen.