Marx' Mensen (week 15)

Hij is dusdanig zelfingenomen dat zelfs zijn toiletpot is voorzien van een familiewapen. Zijn naam is Louis Eduard Arthur Herbert Theodorus van Heijst, kortweg L. E. A. H. T. van Heijst; zijn vrienden noemen hem Bert. Wij dus niet en U al helemaal niet.

Jellinek. Het is een trend. Elke pseudo-intellectueel heeft in zijn dromen wel eens een bezoek gebracht aan die heilige plaats. Al is het tegenwoordig meer een Mekka voor de nieuwe alto’s. De verloren kinderen van God. Alcoholisme is de nieuwe iPhone. Iedereen kent wel iemand die het of hem heeft. Onder journalisten is het een beroepsziekte. Voor sommige mensen is het de laatste halte voor het gevonden worden in je eigen huis, al twee jaar dood. Veel sjieker als je het mij vraagt, dan er mee te koketteren in een boekje. Zeker als je al wat andere literatuur op je naam hebt staan dat door schoolkinderen meer wordt beoordeeld naar aanleiding van samenvattingen op het internet dan het daadwerkelijk lezen. Ja Joe, ik heb het over jou.

Wat hip en populair is wordt beheerst door de meest wispelturige krachten op deze aarde. Soms valt er werkelijk geen peil op te trekken. Geen redelijk mens had gedacht dat Furby’s, Boyzone, Jillz of de Tamagotchi ooit populair zouden worden. Een van de theorieën is dat er een speciale groep mensen is, die steeds nieuwe dingen probeert. De rest aapt dat dan domweg na. Als er veel mensen zijn die je na-apen ben je een trendsetter. De tv-serie Sex and the City (SatC) had schijnbaar zo’n ‘trendsettende functie’. Ik geef toe: de dommigheid van deze theorie spreekt me wel aan. Nu ben ik sowieso voorstander van elke theorie die stelt dat het gros van de mensen smaak, intelligentie en zelfbewustzijn ontbeert, dus heel objectief ben ik niet. Maar dat veel mensen de gave van het zelfstandig beslissen al lang geleden zijn verloren, is duidelijk.

Het nieuwste symptoom is, jawel, de bangalijst. Het vrouwonvriendelijke aspect daargelaten, haalt het de last van vele mannenschouders om zelf nog te kiezen wie je neukt. Gewoon bovenaan de lijst beginnen, en je weg naar beneden werken. Je hoeft er niet eens voor achter de tv te gaan zitten. Er is wel een klein verschil met SatC. Diegene die de banga-lijst vervaardigt (en dus de trend ‘set’) krijgt niet meer de eer die eerdere trendsetters toekwam. Sarah Jessica Parker werd niet verguisd, uitgescholden en vervolgd. Tegen de SatC-actrice werd geen onderzoek ingesteld door een gesjeesde burgemeester van een niet nader te noemen tuigdorp. Jammer, want Parker heeft veel meer vrouwen schade toegebracht dan een enkel bangalijstje ooit zou kunnen.