Ondertussen in: Duitsland

ANS-Online kijkt in het weekend over ’s lands grenzen en brengt je buitenlands studentennieuws. Deze week: De heksenjacht op plagiaatpolitici in Duitsland.

In Nederland hadden we tot voor kort nog onze handen vol aan plagiërende wetenschappers, bij onze oosterburen is dat niet anders. Daar zijn het echter met name politici die het moeten ontgelden.

Zaterdag stapte Annette Schavan, nota bene minister van Onderwijs en Wetenschap, op omdat ze in haar proefschrift plagiaat zou hebben gepleegd. Schavan werd hier vorig jaar al van beschuldigd door een anonieme blogger die zichzelf Robert Schmidt noemt. Op zijn blog nam hij het proefschrift uit 1980 aan de universiteit van Düsseldorf van de Duitse ex-minister onder de loep. De blogger suggereerde dat Schavan daarin veel werk van andere wetenschappers heeft geparafraseerd zonder daar een bron bij te vermelden. De faculteitsraad van de faculteit der filosofie kwam na analyse tot dezelfde conclusie, waarna haar doctorstitel werd afgepakt. Daarop eisten oppositiepartijen in Duitsland haar aftreden. Hoewel Schavan iedere vorm van fraude in haar wetenschappelijk werk ontkent en de universiteit voor de rechter sleept, nam ze gisteren toch haar ontslag. Waarschijnlijk heeft dat alles te maken met de aanstaande verkiezingen in Duitsland. Schavan representeert namelijk dezelfde partij als bondskanselier Angela Merkel en die kan geen akkefietjes gebruiken in de maanden voorafgaand aan de stembusgang.

Dit is niet het enige fraudegeval van politici in Europa dat recent aan het licht kwam. In 2011 werd de doctorstitel van de Duitse minister van Defensie afgepakt vanwege plagiaat. Karl-Theodor Zu Guttenberg trad daarop ook af.

Ook buiten Duitsland waren politici aan de beurt. De Hongaarse president Pál Schmitt en de Roemeense president Victor Ponta liepen eveneens tegen de lamp. De eerste had 200 van de 215 pagina's van zijn proefschrift over de Olympische Spelen overgenomen van anderen, Ponta pleegde plagiaat in zijn proefschrift over het Internationaal Strafhof. De Roemeense president had overigens een prachtige smoesje om zijn fraude goed te praten. Ponta zei niet op de hoogte te zijn van het feit dat je aanhalingstekens moet gebruiken als je iemand citeert.