#TK2012: de langstudeerboete
Het leek in kannen en kruiken, de langstudeerboete zou worden afgeschaft. Politiek blij, studenten blij, iedereen blij. Niets was echter minder waar. Politieke partijen werden het niet eens over de financiële dekking van het intrekken van de boete. Wat volgde was een wanvertoning in het parlement en de invoering van de boete, waardoor studenten nu tot drieduizend euro bovenop hun collegegeld kunnen overmaken naar het Rijk als ze meer dan een jaar uitloop hebben bij hun bachelor en master. Na 12 september kan het echter zo weer anders zijn, veel partijen zijn nu immers voor het afschaffen van de boete. We zetten de standpunten van de belangrijkste partijen op een rijtje.
SP 'De boete voor langstudeerders schaffen we af', aldus het verkiezingsprogramma van de socialisten. Als er een partij is die zich gedurende de periode heeft verzet tegen de boete, dat is het wel de SP bij monde van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. 'Kijk bij studenten naar hun talenten en niet naar hun centen', aldus de onderwijswoordvoerder.
CDA Hoewel ze in eerste instantie grondlegger van de boete was, is het CDA voor de afschaffing. Zij rept er in haar verkiezingsprogramma geen woord over, maar lijsttrekker Sybrand Buma startte het hele gedoe rond de boete door er onlangs ineens tegen te zijn. Er zit echter een adder onder het gras bij het CDA, want de christendemocraten hebben zich uitgesproken voor een alternatief, een bindend studieadvies voor de studiefinanciering. Mocht je niet meer dan dertig punten halen, moet je je stufi terugbetalen.
D66 D66 beschouwt zichzelf als dé onderwijspartij en zag vanaf de introductie van de boete geen heil in het plan. Alles werd echter anders toen D66 meewerkte aan het Kunduz-akkoord. De sociaal-liberalen maakten toen ineens een draai en ondertekenden het akkoord waarin stond dat de langstudeerboete bleef. Nu voert het weer campagne tegen de boete.
PVV Voor de PVV geldt: het moet efficiënter in het hoger onderwijs. Hoewel de partij zich in haar verkiezingsprogramma niet direct uitspreekt over de boete, is het alom bekend dat de partij de boete steunt. De langstudeerboete is een prima maatregel om te zorgen dat studenten niet teveel uitloop hebben en volgens Harm Beertema, onderwijswoordvoerder van de PVV, is er met een uitloopjaar in zowel de bachelor als master nog genoeg ruimte voor bestuurswerk en andere extra-curriculaire activiteiten: de langstudeerboete disciplineert.
PvdA De Partij van de Arbeid noemt de langstudeerboete 'onrechtvaardig' en vindt dat deze dan ook van tafel moet. Samen met de SP pleit de PvdA al tijden tegen de langstudeerboete.
ChristenUnie Een van de weinige partijen die immer voor de langstudeerboete is geweest. De partij staat echter wel voor een andere vorm van de boete, namelijk een waarbij de hoogte van de boete wordt bepaald door het aantal maanden dat iemand staat ingeschreven in plaats van een peildatum zoals die nu is gehanteerd.
GroenLinks Voor GroenLinks geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als D66. Het was eerst voor en ten tijde van het Kunduz-akkoord weer tegen. In campagnetijd moet volgens hen de langstudeerboete weer worden afgeschaft.
VVD De VVD wil nu ook af van de langstudeerboete, maar niet ten koste van alles. Er moet namelijk een uitruil plaatsvinden: pas als er een sociaal leenstelsel wordt ingevoerd, kan de langstudeerboete verdwijnen, aldus het programma van de liberalen.
Meer weten over de standpunten van de partijen? Kom dan de avond voor de verkiezingen naar het hoger onderwijsdebat in LUX.