Aan Tafel: Galgenveldgang 162

Slaan je smaakpapillen op hol of weerhoudt de geur je al van proeven? Culinaire hoogstandjes en magnetronprutjes, ANS schuift aan bij de Nijmeegse student, proeft en velt haar oordeel over zowel eten als poseertalent. Deze maand: Galgenveldgang 162

Tekst: Loren Brouwers en Danja Theune Foto's: Kiki Kolman

‘Wij zijn als tiramisu: allerlei ingrediënten van luchtig tot zoet en bij elkaar smaakt het goed.’ Met deze uitspraak typeren de gangbewoners zichzelf. ‘En zonder drank is het vies’, vult Tuur (19), tweedejaars Moleculaire Wetenschappen, aan. Net als Jolie (19), tweedejaars Psychologie en Rick (19), tweedejaars Wiskunde, is Tuur een nieuwkomer op de gang. In de ruime keuken kijkt het drietal toe hoe vierdejaars student Communicatiewetenschap Karlijn (21) de kip in de bouillon laat garen. Ondertussen oogst Tuur bewondering met het vouwen van een servetje in de vorm van het Sydney Opera House. Hij vertelt dat de ganggenoten wekelijks samen eten. Deze keer staat er een uitgebreid Italiaans driegangendiner op het menu. De eerste fles wijn is al leeg voordat het hoofdgerecht, risotto, wordt geserveerd. ‘Drank, daar kan jij niet zo goed tegen hè?’, grinnikt vierdejaars student Geneeskunde Agnieke (21) tegen Suzanne (20), derdejaars Moleculaire Wetenschappen. Karlijn valt haar bij: ‘De eerste avond dat we samen aten is er een fles wodka doorheen gegaan. Suzanne moest naar bed worden gedragen.’ De drank blijkt niet alleen voor Suzanne nadelig uit te pakken. Er komen steeds meer verhalen los over een oud-ganggenoot die op dezelfde beruchte avond bij iedereen ongemerkt wodka bijschonk. Karlijn: ‘Hij liep de hele tijd achter me aan. Door die wodka dacht ik “ach, waarom ook niet?”. De volgende ochtend kon ik me vaag herinneren wat hij had gezegd voor we in bed belandden: “Als ik dit had geweten, dan had ik niet zoveel gedronken. Zullen we maar gewoon gaan slapen dan?”’ Naast feesten blijkt deze groep goed in opruimen. Er ligt geen rotzooi op de vloer en het enige dat in de houten kast staat is een kerstknuffelbeer. ‘Die beer hebben we gevonden tijdens onze grote opruiming. Pas na een paar keer wassen rook hij een beetje acceptabel’, vertelt huisoudste Sebastian (23), student Medische Biologie. Zelfs opruimen wordt plezierig met de juiste lijfspreuk: ‘If you drink enough vodka, it tastes like love’.

Foto Aan originele ideeën voor de foto ontbreekt het deze studenten niet. ‘We gooien de kapotte droger van het balkon’, wordt er geroepen. Tuur: ‘We duwen een komkommer tussen iemands billen. Dat heb ik vanmiddag nog gedaan voor de introfoto’s van mijn studievereniging.’ Helaas zijn hier geen vrijwilligers voor te vinden, dus gaan ze voor Agniekes idee om het kippentafelkleed mee op de foto te nemen. De huisgenoten doen hun best om een zo vreemd mogelijk plaatje neer te zetten. ‘We gaan alleen voor de tien’, zegt Agnieke. ‘Zal ik dit kippetje eens lekker slachten?’ grinnikt Karlijn terwijl ze een koksmes tegen een kip op het tafelkleed houdt. Met een ei in Ricks mond en een muis op het hoofd van Tuur, lijkt het plaatje even compleet. Totdat de muis langzaam van Tuurs hoofd glijdt en Rick van schrik zijn ei laat vallen. Het resultaat is een mooi plaatje. Cijfer: 8,5

Smaak De ganggenoten hebben uitgepakt met dit volledig zelfgemaakte Italiaanse driegangendiner. Het stokbrood voor de bruschetta is lichtbruin geroosterd en het tomatenmengsel met kruiden is vol van smaak. Ook de presentatie mag er wezen, dankzij het verse basilicumblaadje op de bruschetta. Een goede poging is de kiprisotto met groenten, maar de uitwerking kan beter: de risottokorrels zijn iets te hard en de kip smaakt naar flauwe soepkip. Dit wordt gelukkig goedgemaakt met het dessert: huisgemaakte tiramisu met rodevruchtenjam, een verrassende combinatie. De stukken tiramisu zijn bedekt met een dikke laag cacao en naast de drank zijn ook de romige mascarpone en de zachte lange vingers goed te proeven. De porties van alle gerechten zijn helaas aan de kleine kant. Cijfer: 8,5

Eindcijfer: 8,5

BruschettaAan Tafel etenBoodschappenlijstje Boodschappenlijstje - 2 tomaten - 1 teentje knoflook - 1 eetlepel olijfolie - 1 ciabatta - 4 blaadjes basilicum

Recept Snijd het vel van de tomaten in, dompel ze enkele seconden in kokend water en spoel ze af onder koud water. Ontvel ze, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes. Pel vervolgens de knoflook en pers deze uit boven de blokjes. Giet de olijfolie erbij. Snijd de ciabatta in sneetjes en rooster ze in een broodrooster. Besmeer ze met het tomatenmengsel en garneer met een basilicumblaadje.

RisottoAan Tafel eten2 Boodschappenlijstje - 75 g boter - 300 g kipfilet, in blokjes - 1 ui, fijngesnipperd - 1 kleine winterpeen, geschrapt en in kleine blokjes - 1 stengel bleekselderij, geschild en in kleine blokjes - 75 ml droge witte wijn - 300 gram risottorijst - 800 ml kippenbouillon (van tablet) - 40 g Parmezaanse kaas, geraspt

Recept Bak de kipfilet bruin in de boter, schep de kip uit de pan en fruit de ui, winterpeen en bleekselderij vijf minuten. Voeg de rijst toe en roer totdat de korrels glanzen. Schenk de wijn erbij en roer tot de wijn is verdampt. Voeg vervolgens een soeplepel warme bouillon toe en roer totdat de bouillon door de rijst is opgenomen. Herhaal dit tot de bouillon op is. Proef of de rijst gaar is. Voeg de blokjes kip toe en neem de pan van het vuur. Roer de boter en de helft van de kaas door de risotto en breng op smaak met peper en zout. Laat het geheel vijf minuten staan voordat je het opschept. Bestrooi het geheel met Parmezaanse kaas en serveer.

TiramisuAan Tafel eten3 - 1 pak lange vingers (175 g) - 250 ml sterke koffie - 50 ml Marsala (zoete Siciliaanse wijn) - 4 eieren, gesplitst - 75 g fijne kristalsuiker - 2 bakjes mascarpone (verse roomkaas, 250 g) - 1 bekertje slagroom (125 ml) - 1 eetlepel cacaopoeder

Recept Bedek de bodem van een schaal met de helft van de lange vingers. Meng de koffie met de Marsala en schenk de helft van het mengsel in de schaal. Doe de eierdooiers met 50 gram suiker in een kom en klop dit met een mixer glad. Roer de mascarpone in een ruime kom los. Klop de slagroom en de rest van de suiker met een mixer stijf. Meng slagroom, eiercrème en mascarpone. Schenk de helft van dit mengsel over de lange vingers. Doop de overige lange vingers kort in de resterende koffie en leg ze in de schaal. Schenk de andere helft van het mengsel erbij. Bestrooi de tiramisu met de cacao en laat het minimaal twee uur opstijven in de koelkast.

Bekijk hier de overige artikelen uit de november-ANS.