Kerstdiner in de Refter

Met kerst in het vooruitzicht besluit ANS een vorkje mee te prikken tijdens de eerste dag van het Refter-kerstdiner. Met een heus driegangenkerstmenu voor slechts 7,50 euro (externen 8,50) en geen afwas achteraf lijkt dit de perfecte kans alvast studentikoos kerst te vieren. Na de rij vanaf de draaideur overwonnen te hebben en aan tafel geschoven te zijn, zakt de moed echter alsnog in de schoenen. Hoewel het voor de prijs prima te eten is, lag de verwachting voor een kerstmenu toch wat hoger. De gesprekken tijdens het diner gaan dan ook over het identificeren van wat er op het bord ligt en of het daar ook naar smaakt.

Tekst: Annemarie Verschragen
Foto's:
Saskia Verheijden

soepVoor het voorgerecht kun je kiezen tussen een Winterse Wildbouillon en Pompoensoep (met uiteraard luxe klinkende toevoegingen). Het besluit voor pompoen is gauw genomen. Hoewel de goed warme, oranje derrie prima smaakt, blijft het even de vraag of er nou wel pompoen wordt geproefd. Iets pittigs en de vele stukjes paprika voeren de boventoon. Ondanks dit gaat de soep er goed in en besluit het meerkoppige testpanel niet te klagen.

 

 

hoofdgerecht 1 260x194Ondanks dat de borden voedsel er vol en goed uitzien, klinken over het hoofdgerecht toch wat zuurdere geluiden vanaf de tafel. Aan de opmaak van de borden is gedacht, en na wat eigen herstelwerk na het kwakwerk van de opschepploeg ziet het er een stuk beter uit dan de gemiddelde studentenmaaltijd (en normale Refterborden). Een sappig stuk kalkoen gevuld met cranberry, gekrulde aardappelen en Romanesco worden aangevuld met een bakje marmelade van rode ui en een bitterbalachtige ‘kerstbal’ van eend aan een stokje. De groente is als de standaard smakeloze gekookte drab, al smaakt het vlees goed. Hierdoor wordt de karige cranberry niet gemist. Gelukkig is het vlees en de gekrulde aardappel, die smaakt naar onion rings, in goede hoeveelheid aanwezig. Minpuntje is dat de maaltijd al bijna koud is bij aankomst aan de tafel, het wordt afgedaan met het verzuchte: het blijft toch Reftervoer.

toetje 260x194Het toetje bestaat uit een Black Forest Triffle, waar ook voor tiramisu met rode vruchten gekozen had kunnen worden. Het toetje ziet er heerlijk uit, de chocolademousse smaakt prima, maar de hoeveelheid kersen maken het geheel voor het testpanel net iets té zoet. Ondanks dat hadden hier wel twee van gekocht kunnen worden.

 refter 260x194Sfeer
De mensen van de Refter hebben zeker hun best gedaan een kerstsfeer neer te zetten. Met kerstbomen, inclusief ballen en lichtjes, lichtslangen en kerstmutsen bij de medewerkers is dit goed gelukt. Hoewel bij het eerste orkest de onbekende kerstliedjes genegeerd worden en slechts wat achtergrondgeruis zijn, komt bij Qlite, het tweede orkest, de sfeer er echt goed in. De vrolijkere kerstliedjes kunnen worden meegezongen en blijven je de rest van de avond achtervolgen.