De graadmeter: Nijmeegs tijdverdrijf met je ouders

Twintig kebabzaken, talloze bijbaantjes en tien soorten glijmiddel. Om de keuzestress te reduceren treedt ANS elke maand op als keuringsdienst van studentenwaren. Welke optie doet de graadmeter het hoogst uitslaan en wat kun je beter links laten liggen? Deze keer: Nijmeegs tijdverdrijf met je ouders

Tekst: Jasmijn Lobik en Erik van Rein Foto's: Ceriel Gerrits

Wat: banjeren in Beek Waar: de Duivelsberg in Beek-Ubbergen Tijdsduur: ongeveer drie uur Prijs: 10 euro p.p.

Score: 4/5

Als het snelle stadse leven je provinciale ouders te veel wordt, kun je vluchten naar pensioendorp Beek-Ubbergen. Aldaar bevindt zich het Informatiecentrum Nederlands Cultuurlandschap. Hier vind je niet alleen informatie over de omgeving en de dassenpopulatie, op het terrein kun je ook miniatuurversies van het lokale natuurschoon bewonderen. In het bos eromheen zijn drie prachtige wandelroutes van verschillende afstanden uitgezet. Op elke route passeer je pannenkoekenhuis De Duivelsberg, waar je je een weg door de schreeuwende koters moet banen om een plekje te veroveren. Dit is echter zeker de moeite waard vanwege de lekkere pannenkoeken die overigens tenenkrommende namen hebben als 'Choco-lariekoek' en 'Beppes Parkes'. Trek in winterse weken stevige schoenen aan en ga niet te laat op pad, want in het donker zie je door de bomen het bos niet meer.

Wat: tweehonderd tweewielers Waar: Nationaal Fietsmuseum Velorama Tijdsduur: ongeveer drie uur Prijs: 5 euro p.p.

Score: 3,5/5

Voor een oer-Hollands uitje kun je terecht in het fietsmuseum aan de Waalkade. Hier staat een selectie historische fietsen waar zelfs de AFAC jaloers op zou zijn. Maar liefst drie verdiepingen tonen de ontwikkeling van het stalen ros: van het loopmodel van je betovergrootvader tot de moderne fiets met versnellingen die je nu door Nijmegen vervoert. De bonte verzameling kent een aantal opvallende exemplaren. Wat te denken van een handgedreven fiets om over een brugleuning te rijden, of de tandem waarop prinses Juliana en prins Bernhard hun verloving aankondigden. Met fietsen uit lang vervlogen tijden is er alle mogelijkheid tot een feest van herkenning voor je ouders. Pas wel op voor ronddwalende groepen schoolkinderen en gebrekkig Engels sprekende gidsen waartussen het soms moeilijke manoeuvreren is.

Wat: Helse Engelen en Nieuwe Ligten Waar: Stadsbrouwerij De Hemel Tijdsduur: minstens twee uur Prijs: 6,10 euro p.p.

Score: 3,5/5

Wie genoeg heeft van de standaard kroegjes op de Grote Markt kan zijn ouders meenemen naar Stadsbrouwerij De Hemel. In de Commanderie van Sint Jan, waar onder andere ook koffiebranderij Coffyn zich huisvest, is de sfeer knus. De grote brouwerijketels en een kunstige wijzerplaat die door een antiek Engels uurwerk wordt aangedreven sieren het café. De ober brengt leven in de brouwerij en vertelt met kinderlijke trots over de geschiedenis van de zaak terwijl hij het biermenu presenteert. Laat de brouwsels met namen als Luna, Godelief en Serafijn je goed smaken, maar pas op: overdaad schaadt. Het gerstenat neemt namelijk gestaag toe in alcoholpercentage. Aan enthousiasme onder het testpanel geen gebrek en voor ouders is het een nostalgisch dagje doorzakken.

Wat: kuieren door de Keizerstad Waar: stadscentrum Tijdsduur: 45 minuten Prijs: 30 vellen papier plus inkt

Score: 2,5/5

Met de downloadbare, historische stadswandeling van de VVV laat je je onwetende ouwelui alle hoeken van oud Nijmegen zien. De route brengt je langs plekken van de Keizerstad die je normaliter straal voorbij steggelt. Neem bijvoorbeeld het middeleeuwse plakkaat van de gebroeders Van Limburg, aan het zicht onttrokken op de hoek van de Burchtstraat en de Stockumstraat. Of het voormalig protestants weeshuis uit de zestiende eeuw, waar christelijke koters dagelijks om zes uur moesten opstaan. Ook passeer je een vervallen winkelpand in de Lange Hezelstraat dat in vroegere tijden dienst deed als statig stadskasteel. Je kunt onderweg uitgebreid de tijd nemen om alles te bekijken. Op de stadswandeling staat namelijk dat de tocht minstens anderhalf uur van je tijd vraagt, maar het testpanel is na drie kwartier weer op de Grote Markt.

Wat: dwalen in het duister Waar: museum Stratemakerstoren Tijdsduur: twintig minuten Prijs: 3,90 euro p.p.

Score: 2/5

Is ons testpanel het eerste bezoek sinds jaren? Vanuit de museumkantine staren twee paar ogen de gasten verbaasd aan. Des te hartelijker is de ontvangst. Op de bovenverdieping is een wisselende, maar altijd even troosteloze tentoonstelling te zien. Na afdaling blijkt waarom het bij betaling verkregen lichtje noodzakelijk is. Onder de vestingtoren bevindt zich een donker, onderaards gangenstelsel dat in 1987 ontdekt is. De toren verdedigde in de zestiende eeuw de Nijmegenaren tegen barbaarse binnendringers. Stoffige poppen moeten een beeld schetsen van het leven in de toren, maar doen eerder afbreuk aan de authenticiteit. Na krap twintig minuten kun je niet langer treuzelen en zul je je ouders blij maken met het feit dat er licht aan het einde van de gang is.

Kijk hier voor de andere artikelen uit de december-ANS