Academische zittingen doen stof opwaaien

Hoewel Bas Kortmann gisteren flink uithaalde naar het topsectorenbeleid van Halbe Zijlstra was er weinig sensationeels bij de opening van het academisch jaar van de RU te melden, afgezien van de Starwars-soundtrack dan. Op andere universiteiten in het land deden opmerkelijke uitspraken van rectors, collegevoorzitters en gasten beduidend meer stof opwaaien.

Zo kreeg niemand anders dan staatssecretaris Zijlstra in Utrecht de kans zijn door Kortmann zo bekritiseerde beleid in het zonnetje te zetten. Bijvoorbeeld de prestatieafspraken, die Zijlstra nog steeds hardnekkig probeert te maken met onderwijsinstellingen. 'Vroeger kregen bestuurders een zak geld en werden ze op hun blauwe ogen geloofd als ze beloofden dat ze iets aan de kwaliteit zouden gaan doen. Maar nu wordt de beloning gekoppeld aan daadwerkelijk geleverde prestaties', zo moesten de medewerkers en studenten van de plaatselijke universiteit aanhoren.

Terwijl men in Groningen een braaf verhaal ophield over verduurzaming, koos de Aalt Dijkhuizen een wat controversiƫler standpunt. Volgens de Wageningse bestuursvoorzitter is intensieve veehouderij nodig om wereldwijde voedseltekorten en klimaatproblemen tegen te gaan en speelt Nederland hierin al een belangrijke rol: 'Wij zijn de Usain Bolt van de voeding.' Deze matige metafoor liet Dijkhuizen al voorafgaand aan de opening optekenen in Trouw. Een vloedgolf van kritiek barstte los, onder meer vanuit de eigen universiteit. Gevolg: een gematigder Dijkhuizen bij de openingsceremonie, waarbij hij vermeldde dat discussie en onderzoek ten grondslag moeten liggen aan ieder beleid.

Op de Erasmus School Rotterdam, ten slotte, werden de aanwezigen door rector Henk Schmidt de resultaten van de proef met een maximaal BSA in het propedeusejaar door de strot geduwd. Die waren supergoed, waardoor komend jaar op vrijwel iedere opleiding door eerstejaars alle punten gehaald moeten worden. Verder werd de opening van het schooljaar gebruikt om nieuwe maatregelen aan te kondigen om wetenschapsfraude te voorkomen. Dit in aanvulling op de camera's die zullen worden opgehangen om spiekers te kunnen bestraffen.