Wederom frauduleuze hoogleraar

Aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam is een frauduleuze oud-hoogleraar ontmaskerd. Het gaat om Mart Bax, voormalig hoogleraar politieke antropologie. Volgens het onderzoeksrapport (.pdf) zou Bax verzonnen resultaten hebben gepubliceerd, niet-bestaande artikelen op zijn publicatielijst hebben gezet en zou hij valsheid in geschrifte in universitaire documenten hebben gepleegd.

Van de 161 artikelen op Bax' publicatielijst zijn er volgens de Volkskrant minsten 61 verzonnen. Daarmee breekt hij het trieste record van de beruchte Diederik Stapel, bij wie 55 van zijn 130 artikelen onzuiverheden bevatten.

De VU start geen arbeidsrechtelijk onderzoek, omdat Bax al sinds 2002 met pensioen is. Een woordvoerder van de VU meldt tegenover ons: 'Voor Bax is het een enorme straf dat zijn naam zo groot in de media wordt genoemd.' Waarom wordt er niet direct vervolging gestart om het aantasten van de reputatie van de VU te beperken? 'Het is niet meetbaar hoeveel schade er wordt berokkend. We doen, waar we kunnen, ons uiterste best om zoiets niet meer te laten gebeuren.'

Of Bax net als Stapel geld gaat verdienen met zijn fraude is nog niet bekend.

Benieuwd naar de 'onderzoeken' van Bax? Kijk dan hier.