Miljoenen aan boetes voor studenten

Er is dit jaar al voor meer dan 37 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan (oud-)studenten die hun ov-reisrecht te laat hebben opgezegd. Ochtendkrant Sp!ts meldt dat tot en met augustus dit jaar in totaal 58.900 studenten een boete kregen. Dat zijn bijna alle studenten van wie het recht op gratis reizen dit jaar afliep.

Sinds 1 januari zijn de regels rondom het gratis reizen voor studenten aangepast. Studenten hebben nu namelijk alleen nog recht op het gratis reizen wanneer ze stufi krijgen en in het eerste jaar van hun leenfase. Daarna mogen ze een boete van 97 euro bij hun studieschuld optellen voor iedere halve maand die ze te laat opzeggen.

Het afmelden van het reisrecht is lastig. Zoals studenten in een brief van DUO wordt verteld, moeten zij zich afmelden bij een kaartautomaat. Een week later kan je via de website van DUO (die het nu niet doet) zien of je dat ook goed gedaan hebt. Deze controle blijkt in de praktijk echt noodzakelijk, omdat de afmelding nogal eens niet verwerkt is.

Voor alle langstudeerders is er wellicht een pleister om op deze zere wond leggen. De NS biedt hen een gratis Dal Voordeel abonnement.