Onduidelijkheid over meeneembare stufi

Minister Bussemaker van Onderwijs gaat de meeneembare studiefinanciering aan banden leggen, maar alleen als dat nodig is. Dat is de onduidelijke uitkomst van het debat met de Tweede Kamer.

Voorheen had je in Nederland pas recht op studiefinanciering in het buitenland als je minimaal drie van de laatste zes jaar in Nederland woonachtig was. Die eis werd door het Europees Hof als discriminerend ervaren en moest worden aangepast. Om te voorkomen dat de kosten te hoog worden wilde Bussemaker daarom een maximum van negenduizend studenten stellen die hun stufi mee kunnen nemen naar het buitenland.

Uit het debat van vanmiddag blijkt dat er alleen een zogenaamde 'deksel' op de toelating komt als het aantal aanvragen uit de hand loopt. De minister zal dan met een ministeriƫle regeling komen en een plafond instellen. 'Waar dat plafond precies ligt, daar was de minister bijzonder vaag over. Ze gaat straks kijken hoeveel aanmeldingen er zijn en als ze het teveel vindt, zet ze de deksel erop', aldus Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP). Volgens Van Dijk kan het natuurlijk goed gaan, maar is er ook een doemscenario. 'Het zou zomaar kunnen zijn dat veel buitenlandse studenten zich aanmelden voor de meeneembare studiefinanciering en de minister er dan de deksel op gooit. In dat geval vissen veel Nederlandse studenten achter het net.'

Je kunt dus maar beter zo snel mogelijk je meeneembare stufi regelen als je naar het buitenland wilt, want voordat je het weet sta je met lege handen in de buitenlandse kroeg.