Bezuiniging op bestuursbeurzen?
Studenten die door overmacht tegen de langstudeerdboete aanlopen, kunnen daarvoor compensatie krijgen. Het amendement Rouvoet, dat is opgenomen in de Wet verhoging collegegeld langstudeerders, maakt die tegemoetkoming mogelijk. Er is echter wel een probleem, want universiteiten moeten die groep studenten met eigen middelen te hulp schieten. En laat dit geld nu net uit het profileringsfonds moeten komen, het potje waaruit studentbestuurders compensatie ontvangen.
Waarschijnlijk zijn er volgend collegejaar zo'n tachtig studenten die beboet worden zonder daar zelf iets aan te kunnen doen. Voor hen gezamenlijk is ongeveer 245.000 euro nodig, dat uit het profileringsfonds zal worden betaald. Wanneer het geld in dat potje gelijk blijft, zal er flink minder uitgegeven kunnen worden aan bestuursbeurzen. Momenteel is er 810.000 euro beschikbaar om studenten met een bestuursfunctie tegemoet te komen. Vorig jaar beloofde het College van Bestuur (CvB) nog dat er niet zou worden bezuinigd op de tegemoetkoming voor studentbestuurders, maar het is nog onduidelijk of en waar het geld anders vandaan wordt gehaald. De Universitaire Studentenraad (USR) en het universiteitsbestuur gaan in april het gesprek over dit probleem aan.
De USR durft geen keuze te maken maar vraagt om meer geld. Loeke Salemans, voorzitter van de USR: 'Wij vinden dat zowel bestuurders als studenten die door overmacht tegen de langsudeerboete aanlopen financiƫle compensatie moeten krijgen, we kunnen niet zeggen dat de ene groep belangrijker is dan de andere. Die keuze is alsof je je twee beste vrienden tegen de muur zet en er een dood moet schieten.' De universitaire medezeggenschap hoopt dat het CvB met een passend alternatief komt. 'Het college is niet blij dat de tegemoetkoming van studenten die buiten hun schuld om de boete moeten betalen op het bordje van de universiteiten wordt geschoven, maar het is wel hun verantwoordelijkheid om met een oplossing te komen.'