Nieuwe collegevoorzitter Gerard Meijer wederom grijze, oude man

Even hoopten we nog dat het de vrouw in het gezelschap zou zijn. Dat in het doorgaans zo feministische Nijmegen een dame als nieuwe voorzitter van het College van Bestuur (CvB) zou worden voorgedragen vanmiddag in de gemeenschappelijke vergadering (gv). Niets bleek minder waar. Geheel volgens de traditie wordt Roelof de Wijkerslooth de Weerdesteyn dit jaar naar alle waarschijnlijkheid opgevolgd door wederom een grijze, blanke mannelijke Nederlander. Wij stellen u graag voor: Gerardus Johannes Maria Meijer.

In de afsluitende gv vanmiddag, waar het CvB doorgaans niet bij aanwezig is, werd om half drie een gezelschap de senaatszaal binnengehaald, bestaande uit de rector en een onbekende dame en heer. Een aanwezige bevestigde bij navraag dat de mysterieuze man in kwestie inderdaad die middag voorgedragen werd als de nieuwe collegevoorzitter. Voor de USR en OR was er gelegenheid om hem enkele vragen te stellen. Hoewel de vergadering achter gesloten deuren plaatsvond, liet Meijer zich achteraf tegen de rector ontvallen dat ‘er onverwacht persoonlijke vragen gesteld werden’.

Hoewel de naam Meijer buiten de deuren van de vergaderzaal niet hardop werd genoemd, is er weinig twijfel over mogelijk dat het deze heer betreft. Voorafgaand aan de kennismaking spraken Kortmann en Meijer in de publieke hal over zijn studietijd in Nijmegen, de jaren aan het Max Planck instituut in Duitsland, zijn onderzoek naar Volkswagen, verblijf in de Verenigde Staten en zijn achtergrond als Natuurkundige. Toen Kortmann zijlings opmerkte dat Meijer ‘binnenkort Abraham zou zien’, was het plaatje rond. Gerard Meijer wordt op 6 april 2012 namelijk vijftig jaar. Het communicatieapparaat van de RU wil vooralsnog niet reageren op de vraag of Meijer inderdaad binnenkort terugkomt aan de RU als voorzitter van het College.