Nog te veel segregatie aan de RU

Buitenlandse studenten en medewerkers zijn nog niet genoeg thuis op de RU, zo blijkt uit een onderzoek (.pdf) dat werd uitgevoerd door de Universitaire Studentenraad en de ondernemingsraad. Het blijkt dat de meeste buitenlanders vrijwel alleen met andere buitenlanders omgaan en niet integreren - hoewel ze dat wel zouden willen.

Het rapport is gemaakt omdat de Radboud Universiteit graag een internationale universiteit wil zijn, maar er tot nu toe weinig bekend was over hoe goed ze daarin slagen. Participanten gaven aan dat ze het integratieprobleem graag opgelost zouden zien door middel van een uitbreiding van het programma 'In touch with the Dutch'. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld het toegankelijk maken van de oriëntatiedagen voor iedereen en het stimuleren van internationale studenten en medewerkers om bij organisaties te gaan.

Taalgebruik vormt een ander groot probleem. Nog niet alle informatie is in het Engels beschikbaar en dit zorgt bij de importacademici onder andere voor een gebrek aan kennis over hun rechten. Volgens het rapport zou informatie meer moeten worden vertaald en zouden buitenlanders meer taalcursussen Nederlands aangeboden moeten krijgen.