asap volgend jaar grootste partij USR

In het cultuurcafé is vanmiddag om vier uur de uitslag van de studentenverkiezingen bekend gemaakt.  asap verzekert zichzelf met 2717 stemmen van een meerderheid in de USR. De partij behaalt daarmee vier van de acht zetels in de USR. Nieuwkomer De Vrije Student zal volgend jaar ook een zetel in de USR hebben. 1005 studenten stemden op De Vrije Student. AKKUraatd haalde met 2293 stemmen drie zetels binnen. 698 studenten stemden blanco.

Vorig jaar deden alleen AKKUraatd en asap nog mee aan de verkiezingen en haalden zij beiden vier zetels.  Het aantal blanco stemmers was toen 713.  In 2014 stemde 33,8 procent van studenten, dit jaar was het opkomstpercentage van 35,6 een record.

Safarlou, lijsttrekker van De Vrije Student ziet de behaalde zetel als een duidelijke overwinning. 'We hebben het gewoon gehaald en we gaan er voor volgend jaar'. Safarlou benadrukte opnieuw dat zijn partij de confrontatie met de andere partijen niet uit de weg zal gaan, maar ook zal polderen als dat nodig is. Funs Elbersen, lijsttrekker van AKKUraatd, reageerde teneergeslagen op de uitslag. 'Het is erg jammer, maar we hebben alles eraan gedaan wat we konden. We hadden niks beter kunnen doen. We zullen er alles aan doen om volgend jaar weer tenminste vier zetels te halen.' Twan van Erp, lijsttrekker van asap, was zichtbaar geëmotioneerd met de overwinning van zijn partij: 'We zijn met zijn allen trots, we hebben met een klein team toch veel weten te bereiken.' Van Erp hoopt met de behaalde meerderheid in de USR in ieder geval ervoor te zorgen dat het studievoorschot op de juiste plek zal komen.

Pepijn Oomen, secretaris van de USR, vindt het moeilijk in te schatten wat de nieuwe verhouding in de USR concreet zal betekenen: 'Dat ligt heel erg aan de personen die de plekken innemen'. Oomen vond de verkiezingsstrijd opmerkelijk fel en denkt dat dit komt doordat de nieuwe partij De Vrije Student dit jaar meedeed. Ook de leden van Facultaire Studentenraden en Opleidingscommissies van volgend jaar werden vanmiddag bekend gemaakt.