Studentenwoningen: meer en luxer

Ondanks de plannen van onze grote vriend Halbe Zijlstra zal het aantal studenten in 2020 met 85.000 zijn gestegen. Hiermee zal het aantal benodigde studentenkamers met 33.000 toenemen. Dat is de conclusie van de eerste landelijke monitor studentenhuisvesting, gehouden door Kences, brancheorganisatie voor studentenhuisvesting. Zij deden onderzoek aan de hand van cijfers van Dienst Uitvoering Onderwijs en het Ministerie van Onderwijs.

De monitor is onderdeel van het vorig jaar gesloten Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. In datzelfde plan werd het doel gesteld om de studentenwoonruimte in 2016 met 16.000 te laten toenemen, wat nu alsnog zou resulteren in 17.000 'dakloze' studenten.

Het onderzoek ging ook in op de wensen van studenten. Deze bleken hoog. Uit onderzoek onder 35.000 studenten bleek dat de helft van de uitwonende studenten het liefst een kamer met eigen badkamer en keuken zou hebben. Momenteel heeft 15 procent van de studenten deze luxe. Tweederde woont in een huisvesting met gedeelde douche- en kookvoorzieningen en betaalt gemiddeld 300 euro per maand. Het overige deel waant zich in totale luxe en woont in een zelfstandige 'normale woning'.

Resultaten van dit onderzoek en meer informatie over studentenhuisvesting en hoger onderwijs worden vanmiddag in de Vereeniging gepresenteerd op het Landelijk Congres 'Wonen als student', georganiseerd door Kences en Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen.