[#RUkiest] USR-debat: weinig inhoudelijke verschillen

De campagne voor #RUkiest lijkt te zijn begonnen. Van woensdag 23 tot en met woensdag 30 mei kunnen studenten stemmen voor de medezeggenschap op opleidingen- facultair- en universitair niveau. Vanmiddag werden de verkiezingen afgetrapt met een debat tussen vertegenwoordigers van de drie universitaire partijen, AKKUraatd, asap en Siam. De opkomst was verrassend hoog en niet alleen afkomstig uit de achterban van de partijen. Ondanks diverse pogingen van de gespreksleider en vragen uit de zaal lukte het de debatterende lijsttrekkers en fractievoorzitters niet goed de inhoudelijke verschillen tussen de partijen te benadrukken.

De belangrijkste conclusie van de drie partijen was dat de verschillen vooral in nuance te vinden zijn, maar dat samenwerking belangrijker is om ook daadwerkelijk iets te bereiken in de universitaire medezeggenschap. Vrijwel iedere poging tot onderscheiding werd door anderen de kop ingedrukt met 'dat doen wij ook'. Er werd veel geschermd met open deuren als 'wij zijn actief', 'wij staan midden in het studentenleven' en 'wij leggen verantwoording af'. Ook de lijsttrekkers (Nienke Aangenendt van AKKUraatd, Jelko Dijkman van asap en Marc Thewissen van Siam) moeten nog enigszins op dreef komen, ze werden regelmatig overschaduwd door hun eigen fractievoorzitters, die al een jaar ervaring hebben opgedaan met het debatteren in de Universitaire Studentenraad.

De lijsttrekkers krijgen nog genoeg kansen om zich te onderscheiden en een duidelijk geluid te laten horen. Morgenavond vindt er een nieuw debat plaats bij Campus On Air (te beluisteren op Nijmegen1) en deze week verschijnen er op ANS-Online opiniestukken van de drie lijsttrekkers. Vanaf woensdag zullen de partijen actief campagne gaan voeren op de campus. Zelfs tijdens het Diesfestival, normaal gesproken een campagnevrije dag, wordt de strijd voortgezet.

Wil je zelf uitzoeken wat de belangrijkste verschillen tussen de partijen zijn? Lees hier de verkiezingsprogramma's van AKKUraatd (verkorte versie), asap (samengevat in één afbeelding) en Siam.