Het is groen en je ziet het niet

Van duffe collegezalen tot aan de straatstenen onder je voeten, duurzaamheid is van groot belang op de campus. Studerend Nijmegen kan deze week zijn hart ophalen tijdens de Groene Week. Van workshops biologische bonbons maken tot aan verantwoord zuipen, er is voor ieder wat wils. Dinsdagavond was er een rondleiding om alle ins en outs van onze duurzame campus te leren kennen. ANS doet verslag.

‘In den beginne’, grapt milieukundige Carlo Buise over het ontstaan van de campus. Tijdens de presentatie die voorafgaand aan de rondleiding wordt gegeven, komen een hoop zwart-witplaatjes voorbij, met natuurlijk als eerste Landgoed Heyendaal. In het geschiedenislesje komen zowel algemene weetjes als een aantal interessante feitjes naar voren. Zo werd in het Kelkplan over de inrichting van de campus rekening gehouden met de katholieke sexdrift. ‘Katholieken weten wel hoe ze kinderen moeten maken’, grinnikt Buise.

Hierna volgen indrukwekkende plaatjes van het nieuwe Grotiusgebouw. Rechtenstudenten kunnen zich alvast lekker maken voor onder andere driedubbel glas en ventilatie om de CO2-concentratie te verlagen. Wanneer de luchtkwaliteit achteruit gaat, springt de ventilatie aan. De RU zal volgens Buise een Harvard-achtige campus zijn met minder gebouwen dan nu en 20.000 vierkante meters meer ‘groen’.

De RU timmert al flink aan de weg als het om duurzaamheid gaat. Zo wordt de temperatuur in gebouwen met behulp van grondwater – dit heet warmte- en koudeopslag – geregeld. Om de natuurlijke temperatuur in de grond te behouden, maakt de universiteit daarbij gebruik van restwarmte uit het magnetenlab. Verder is het ook leuk om te weten dat je het Gymnasion haast zelf uit elkaar kunt halen, want het gebouw is in elkaar geschroefd.

Door de rondleiding sta je stil bij zaken die je normaal niet opvallen. Zo staan er op het Erasmusgebouw twee koeltorens, zijn op het Collegezalencomplex speciale CV-ketels te vinden en is de parkeerplaats achter het Gymnasion uitgerust met klinkers die regenwater kunnen filteren. Let in het bijzonder op de grote boom voor het Gymnasion aan de Heyendaalseweg, die schijnbaar voor 20.000 euro van 200 meter verderop, over de loopbrug daarheen is getild. Lekker duurzaam.