Veel studentenzaken besproken in UGV

Terwijl de rest van de campus van de zon kon genieten, vergaderden de Universitaire Studentenraad (USR), Ondernemingsraad (OR) en het College van Bestuur (CvB) in de Senaatszaal over onder andere de toekomst van de RU.

Tijdens de 93e Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) werd het Strategisch Plan 2015-2020 besproken. Hierin staan de toekomstplannen van het CvB. De komende jaren wil de RU meer de nadruk leggen op internationalisering, onderzoeksprofilering en wil ze haar reputatie in binnen- en buitenland verbeteren. De RU wil meer goede studenten binnenhalen. Dat wil zij doen door zich te richten op 'goede' scholen voor het werven van nieuwe studenten, maar door ook buiten Nederland op zoek te gaan naar topstudenten.

De RU ziet zichzelf als een campusuniversiteit waarbij moet worden gezorgd dat studenten zich meer verbonden voelen met de RU, ook in de hoop dat ze hier een master zullen gaan volgen na hun bachelor. De universiteit wil ook (nog steeds) studenten van andere universiteiten naar Nijmegen lokken voor het volgen van een masteropleiding. Verder is een van de speerpunten het verbeteren van de Engelse taalvaardigheid van docenten. Collegevoorzitter Gerard Meijer sprak zich ook duidelijk uit over massive open online courses (MOOCs): 'Voor een universiteit als de onze is dat moeilijk, als we met Nederland als geheel aan de slag gaan is het een andere situatie'.

Collegelid Wilma de Koning sprak met lof over de notitie diversiteitsbeleid (.pdf) van de USR. Een aantal van de genoemde aanbevelingen wordt al tijdens de introductie ingevoerd. Zo moeten mentoren diversiteit bespreekbaar maken in de introgroepjes. In de toekomst wordt ook gekeken naar een mogelijke kerkdienst tijdens de intro. Daarnaast wordt onderzocht of een keer per week een halalmaaltijd kan worden geserveerd in de Refter.

Verder werd de studentenenquĂȘte besproken. Dit jaar werd deze door minder studenten ingevuld dan het jaar daarvoor. Rector Kortmann zegt dat de representativiteit niet in gevaar is gekomen en vindt dat de USR andere studenten vooral enthousiast moet maken om hem in te vullen.

Als laatste punt stond de notitie studeren op de campus op de agenda. In de notitie wordt gepleit voor meer studentenbanen. De OR noemt deze werkzaamheden 'klusjes' en wil niet dat reguliere banen worden overgenomen door studenten. Kortmann reageerde hier na een korte discussie op door te stellen dat studenten het in de toekomst met minder geld vanuit de overheid moeten doen en het gevaarlijk is als ze geen werk kunnen vinden.

Het is te hopen dat tenminste een aantal van de voorgenomen campus- en onderwijsverbeteringen wordt ingezet.